1. Home
  2. /
  3. Ik ben huurder
  4. /
  5. Tips: hoe ga ik...

Tips: hoe ga ik om met mijn buren

Het is niet altijd makkelijk om samen te leven met je buren. Muziek die te luid staat, slaan met de deuren, vele feestjes bij de buren… Geluidoverlast staat op nummer 1 van de top 10 irritaties bij buren. Hieronder vind je 5 tips om het leven aangenamer te maken en om eventuele problemen aan te pakken.

Tip 1: Ken jouw buur

Voorkomen is beter dan genezen. Je kent jouw buur beter al voordat er een probleem is. Dat kan door gewoon eens een praatje te maken of hallo te zeggen. Als je elkaar een beetje kent, is het gemakkelijker om een probleem te melden.

Tip 2: Blijf altijd rustig

Je start een gesprek best op een rustig moment en niet als de ergernis hoog oploopt. Denk vooraf na over wat je wil zeggen. Je kwaad maken, vloeken, roepen … halen niets uit. Blijf altijd rustig.

Tip 3: Communiceer met jouw buur

Bespreek het probleem persoonlijk met jouw buur, bijvoorbeeld door eens aan te bellen. Blijf tijdens het gesprek niet algemeen: vermeld een concrete situatie en wat je er niet leuk aan vond.

Tip 4: Zoek samen een oplossing

Zoek samen een oplossing. Misschien wist jouw buur helemaal niet dat zijn muziek jou stoorde? Of kan hij in het weekend wat later starten met klussen? Probeer een oplossing te vinden waarmee jullie allebei tevreden zijn.

Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld

Hou zelf ook rekening met jouw buren. Geef het goede voorbeeld. Zet jouw muziek niet te luid. Loop rustig op de trappen en sla deuren niet toe. Organiseer je een feestje of plan je een dagje om te klussen? Verwittig dan de buren vooraf. Help spontaan een handje als je ziet dat je buur het kan gebruiken.